ترافیک مستقیم یا Direct Traffic ، بازدیدکنندگانی از سایت شما هستند که به شکل کاملاً مستقیم و بدون هیچ واسطهای وارد سایت شما میشوند. حال میتوانند آدرس سایت شما را مستقیماً در مرورگر خود وارد کنند یا سایت شما را در مرورگر خود ذخیره یا بوکمارک کرده باشند و با یک کلیک وارد سایت شما شوند.
در دنیای دیجیتال مارکتینگ همه بازدیدکنندگان سایت با هم برابر نیستند. شاید بالا بردن ورودی و ترافیک سایت از هر منبعی مفید باشد ولی در نهایت آنچه که واقعاً در طولانی مدت میتوانید روی آن حساب کنید بازدیدکنندگان مستقیم سایت شما هستند.
در واقع شما انقدر نزد این بازدیدکنندگان دارای اعتبار هستید و برای آنها مفید میباشید که سایت شما را به خاطر سپردهاند و به طور روزانه برای مشاهده مطالب جدید سایتتان اقدام میکنند. طبیعتاً تبدیل ترافیک مستقیم و گرم به مشتری، با توجه به اعتمادی که به شما دارند بسیار آسانتر از تبدیل ترافیک سرد است.
همچنین ترافیک مستقیم، مهمترین فاکتور رتبهبندی سایت توسط گوگل نیز به شمار میآید. پس هدف هر سایتی باید تبدیل بازدیدکنندگان کانالهای مختلف به بازدیدکنندگان برگشتی و ایجاد ترافیک مستقیم باشد.
بنابراین برای اندازهگیری میزان موفقیت خود در این عرصه شما باید آماری کلی از بازدیدکنندگان خود از کانالهای مختلف داشته باشید و آن را با آمار ترافیک مستقیم سایت خود مقایسه کنید.
نکتهای که وجود دارد این است که ابزارهای تحلیل ترافیک سایت مثل Google Analytics در بسیاری از موارد قادر به شناسایی منبع ترافیک نیستند و ممکن است ورودیهای مختلف سایت را به اشتباه به عنوان ترافیک مستقیم در نظر بگیرند. پس در ادامه این مطلب، راه تشخیص ترافیک مستقیم و واقعی که برای شما سودمند است را از سایر ترافیکی که به اشتباه مستقیم در نظر گرفته میشود را بیان خواهم نمود.
انواع ترافیک ورودی به سایت
تقریباً هرگونه بازدیدی از سایت شما، از هر منبعی که باشد برای وبسایت شما مفید است. به افرادی که از وبسایت شما بازدید میکنند در اصطلاح ترافیک (traffic) گویند.
این ترافیک میتواند گرم (warm) یا سرد (cold) باشد. اگر بازدیدکنندگان از قبل با وبسایت شما آشنایی داشته باشند این ترافیک گرم است و اگر برای اولین بار است که وارد وبسایت شما میشوند یا اینکه اصلاً وبسایت شما را به خاطر نمیآورند این ترافیک را سرد مینامیم.
ترافیک سرد و گرم فارغ از منبعی است که بازدیدکنندگان وارد سایت شما میشوند. بازدیدکنندگان را بر اساس منابعی که وارد سایت شما میشوند میتوان به 5 دسته کلی زیر تقسیم نمود.
- مستقیم (Direct) : بازدیدکنندگانی که به شکل کاملاً مستقیم و بدون هیچ واسطهای وارد سایت شما میشوند.
- طبیعی یا ارگانیک (Organic) : بازدیدکنندگانی که از موتورهای جستجو مثل گوگل وارد سایت شما میشوند.
- تبلیغات کلیکی یا پولی (CPC|PPC) : با پرداخت هزینه از طریق بنرهای تبلیغاتی یا تبلیغات کلیکیِ موتورهای جستجو ، بازدیدکنندگان را جذب میکنید.
- ارجاعی (Referral) : بازدیدکنندگانی که از طریق واسطههای دیگر و بدون پرداخت هزینه وارد سایت شما میشوند. مثلاً اگر شخصی در بین متون مقاله سایتش به رایگان به سایت شما لینک دهد و آن را معرفی کند.
- شبکههای اجتماعی (Social) : افرادی که از طریق شبکههای اجتماعی یا پیامرسانهای مختلف وارد سایت شما میشوند.
این دستهبندی عمومی و رایجِ تقسیم بندی کانالهای مختلف ورود بازدیدکننده به سایت است. نکته اینکه هیچ الزامی در رعایت این دستهبندی نیست و شما میتوانید کانالهای مختلف را به آن اضافه یا کم کنید.
مثلاً اکثر افراد بازدیدکنندگان از طریق ایمیل را یک کانال جدا در نظر میگیرند. در حالیکه بسیار بین بازدیدکنندگانی که از طریق ایمیلهای انبوه به سایت شما وارد میشوند و بازدیدکنندگانی که در خبرنامه ایمیلی شما مشترک شدهاند تفاوت وجود دارد! چرا که یک دسته ترافیک سرد به حساب میآیند و یک دسته ترافیک گرم.
در دیجیتال مارکتینگ هدف شناسایی کانالهایی است که بیشترین بازدهی را برای ما دارند؛ تا تلاشها و سرمایه بازاریابی خود را بیشتر نسبت به آن نوع ترافیک معطوف کنیم. هر چه نرخ تبدیل بازدیدکنندگان یک کانال به مشتری برای ما بیشتر باشد طبیعتاً آن کانال برای ما مؤثرتر عمل کرده است.
چیزی که مهم است و ثابت شده این است که ترافیک مستقیم ارزشمندترین نوع ترافیک برای هر سایتی به شمار میآید. همانطور که گفتم بازدیدکنندگانی که به شکل مستقیم وارد سایت شما میشوند یعنی اعتماد کاملی به شما دارند و روزانه سایت شما را برای مطالب جدیدی بررسی میکنند و تبدیل آنها به مشتری راحتتر است.
اهمیت ترافیک مستقیم سایت برای گوگل
گوگل مهمترین عامل رتبهبندی سایتها را ترافیک مستقیم آنها میداند. طبیعتاً هر چه تعداد بازدیدکنندگان مستقیم یک سایت بالاتر باشد یعنی آن سایت نزد افراد بیشتری شناخته شده است و افراد بیشتری به آن اعتماد دارند. پس چه بهتر که گوگل هم با رتبه دادن به آن سایتها افراد بیشتری را به سایتهایی که نزد عموم مردم دارای اعتبار هستند معرفی کند.
بر اساس آخرین تحقیق صورت گرفته در مؤسسه SEMRush فاکتورهای مختلف رتبهبندی سایتها در گوگل بررسی شدند و مشخص شد که “تعداد بازدیدکنندگان مستقیم” یک وبسایت مهمترین عامل برای رتبه گرفتن آن سایت در موتورهای جستجو است.
همچنین بر خلاف فاکتورهای دیگر رتبهبندی سایت مثل تعداد بک لینک که با روشهای مختلف سئوی کلاه سیاه و خاکستری قابل دور زدن هستند؛ جعل ترافیک مستقیم و ایجاد بازدیدکننده مستقیم تقلبی در طولانی مدت بسیار سخت و هزینهبر بوده و گوگل هم به آسانی میتواند ترافیک جعلی را شناسایی نماید. این دلیل دیگری است که گوگل به ترافیک مستقیم اهمیت مضاعفی میدهد.
گوگل هم مشخصاً بیان کرده است که از مرورگر گوگل کروم به عنوان ابزاری برای جمعآوری اطلاعات از کاربران به منظور رتبهبندی سایتها استفاده میکند. یکی از اطلاعاتی که گوگل از این مرورگر جمعآوری میکند این است که کاربران به چه شکلی وارد یک سایت میشوند.
جدای از بحث سئو و از منظر دیجیتال مارکتینگ گفتیم که بازدیدکنندگان مستقیم از این نظر دارای اهمیت هستند که از قبل با نام و برند شما آشنایی دارند و به نوعی ترافیک گرم به حساب میآیند. اما برخی اشتباهات موجود در سایت شما و ابزارهای تحلیل سایت مثل گوگل آنالیتیکس باعث میشود آمار ترافیک مستقیم واقعی سایت شما دارای خطا باشد. جلوگیری از این اشتباه و خطا مطلبی است که در ادامه آوردهام.
گوگل آنالیتیکس چگونه ترافیک مستقیم را اندازهگیری میکند؟
Google Analytics (GA) ابزاری قدرتمند برای تحلیل وبسایت و اندازهگیری ترافیک ورودی به سایت از منابع مختلف است. البته تعریف گوگل آنالیتیکس از ترافیک مستقیم با تعریف ما کمی متفاوت است. در واقع GA اگر نتواند تشخیص دهد که منبع ورودی ترافیک از کجاست آن را به عنوان ترافیک مستقیم (direct) در نظر میگیرد.به عبارتی دیگر هرگونه ترافیک ناشناخته، ترافیک مستقیم است.
برای دستهبندی ترافیک GA از دو فاکتور Source و Medium استفاده میکند :
- رسانه یا Medium : همان دستهبندی کلی ترافیک است که در قسمت قبل ذکر شد. ( organic , Referral , email , social ,…)
- منبع یا Source : منبعی است که ترافیک را برای شما ایجاد کرده است. برای مثال در مورد مدیوم organic (ورودی رایگان از موتورهای جستجو) سورس میتواند برابر google یا yahoo یا bing یا سایر موتورهای جستجو باشد.
نکته اینکه شما میتوانید تمام مقادیر پیشفرض Source و Medium را در GA تغییر دهید یا مقادیر جدیدی را با استفاده از UTM (در ادامه توضیح میدهم) به آنها اضافه کنید.
در مورد ترافیک مستقیم، از آنجایی که رسانه برای بازدیدکننده سایت مشخص نیست؛ یعنی مخاطب از جایی به سایت ما ارجاع داده نمیشود Medium برابر none(یعنی هیچ) و Source برابر direct در نظر گرفته میشود.
برای بررسی ترافیک مستقیم، گوگل آنالیتیکس انواع مختلف مدیوم را بررسی میکند و اگر ترافیک ورودی جز هیچکدام از دستهها نبود به عنوان “ترافیک مستقیم” یا “direct traffic” در نظر گرفته میشود. در واقع GA وقتی نتواند منبع ترافیک ورودی به سایت را شناسایی کند آن را به عنوان direct یا مستقیم در نظر میگیرد.
این محاسبه ترافیک مستقیم ممکن است درست باشد ولی با تعریف ما از ترافیک مستقیم یعنی بازدیدکنندگانی که به شکل مستقیم آدرس ما را در مرورگر خود وارد میکنند یا آدرس سایت ما را بوکمارک کردهاند متفاوت است. چرا که گاهی اوقات به دلایل مختلف کاربران ممکن است از منابعی وارد سایت ما شوند که GA قابلیت شناسایی آنها را ندارد.
مثلاً ممکن است افراد از درون لینک موجود در یک فایل pdf وارد سایت ما شوند ولی به علت عدم شناسایی منبع، ترافیک به عنوان مستقیم در نظر گرفته شود در حالیکه ترافیک از نوع ارجاعی است. برای همین آمار ترافیک مستقیم در گوگل آنالیتیکس به طور پیشفرض دارای درصدی از خطا است. سعی نمودهام در ادامه برخی از مواردی که باعث این خطا در آمار میشود را بیان کنم.
آمار اشتباه در محاسبه ترافیک مستقیم سایت
مواردی وجود دارند که به علت عدم شناسایی منبع ترافیک توسط GA ، ترافیک به عنوان مستقیم شناخته میشود در حالیکه این ترافیک آن موردی نیست که برای ما از منظر دیجیتال مارکتینگ و سئو دارای ارزش باشد.
تنها ترافیک مستقیمی برای ما با ارزش است که کاربر آدرس سایت را مستقیماً خودش در مرورگر وارد کند. حال یا آن را تایپ کند یا در تاریخچه مرورگرش ذخیره داشته باشد یا اینکه آدرس سایت ما را بوکمارک نموده باشد.
پس در ادامه به مواردی میپردازم که معمولاً به طور اشتباه و غلط به عنوان ترافیک مستقیم شناخته میشود.
انتقال (Redirect) از HTTPS به HTTP
استفاده از گواهی SSL برای سایت باعث میشود سایت شما ایمنتر باشد و با پروتکل HTTPS اطلاعات به صورت رمزنگاری شده برای سرور ارسال شود.
وقتی کاربر از سایتی که دارای گواهی SSL است، وارد سایتی میشود که دارای این گواهی نیست، به علت اینکه ارتباط با سرور دیگر ایمن نیست مقدار زیادی از اطلاعات از دست میرود که اطلاعات سایت ارجاع دهنده هم جز آن میباشد.
لازم به ذکر است سایر حالات انتقال از جمله از سایت با پروتکل HTTP به سایت با پروتکل HTTP و یا HTTPS به HTTPS و یا HTTP به HTTPS باعث از بین رفتن اطلاعات ارجاعی نمیشود.
پس اگر هنوز سایتتان دارای گواهی SSL نیست حتماً نسبت به تهیه آن اقدام کنید. زیر تمام ترافیکی که به صورت ارجاعی از طریق بک لینکها وارد سایت شما میشود به علت نامشخص بودن منبع آن میتواند به اشتباه به عنوان ترافیک مستقیم در نظر گرفته شود.
استفاده از گواهی SSL دیگر تبدیل به یک الزام شده و باعث میشود کاربران بیشتری هم به سایت شما اعتماد کرده و در سئوی سایتتان هم تاثیر مثبت میگذارد.
عدم استفاده از کد رهگیری گوگل آنالیتیکس در تمام صفحات سایت
اگر کد رهگیری گوگل آنالیتیکس را به درستی در تمام صفحات سایت خود جایگذاری نکرده باشید؛ باعث میشود هر دفعه که کاربری از یک صفحه بدون کد رهگیری، وارد صفحهای از سایتتان که دارای کد رهگیری است میشود به عنوان یک سشن جدید و ترافیک مستقیم در نظر گرفته شود.
پس از جایگذاری کد رهگیری گوگل آنالیتیکس در تمام صفحات سایت خود اطمینان حاصل کنید. اگر از سایت وردپرسی استفاده میکنید ممکن است برخی از افرونههای پنل کاربری از قالب جداگانهای استفاده کنند که با قالب اصلی سایت شما متفاوت است و کدرهگیری GA در آنها بارگذاری نشود.
در این صورت باید به صورت دستی، کد رهگیری را در تمام صفحات و قالبهایی که ایجاد میکنید و کاربر با آنها در ارتباط است وارد کنید.برای این منظور استفاده از افزونه Insert Headers and Footers در وردپرس توصیه میشود.
فایلهای خارج از فضای وب
فایلهای خارج از فضای وب مثل فایلهای Word , PowerPoint , PDF و … که دارای لینکی به سایت شما هستند اطلاعات ارجاع را منتقل نمیکنند و ترافیک حاصل از آنها به عنوان ترافیک مستقیم شناخته میشود.
اگر برای کاربران خود فایلهایی در این فرمتها آماده کردهاید و لینکهای مختلفی در آنها برای سایت خود ایجاد نمودهاید، بهتر است از ابزارهای UTM MAKER برای ساخت لینکهای خود استفاده کنید تا در صورت ورودی از این فایلها منبع آنها مشخص باشد.
این ابزارها به انتهای URL سایت شما پارمترهای از قبیل Source و Medium یا اطلاعات کمپین شما را اضافه میکنند. شما به جای به اشتراک گذاری آدرس عادی، باید آدرسی که ابزار UTM MAKER به شما میدهد را استفاده کنید.
ترافیک ورودی از اپلیکیشن موبایل یا ایمیل
لینکهای موجود در اپلیکیشنهای موبایل یا نرمافزارهای کامپیوتر هم اطلاعات ارجاع را به GA منتقل نمیکنند. همچنین لینکهایی که درون ایمیل برای کاربران خود میفرستید اگر تنظیمات مناسب را در سرویس ایمیل مارکتینگ خود انجام نداده باشید قابل رهگیری نیستند.
البته لازم به ذکر است که لینکهای موجود در اپلکیشنهای شبکههای اجتماعی توسط ابزارهای تحلیلی با مدیوم social شناخته میشوند. مگر اینکه کاربران لینکی را از طریق پیامرسانی به اشتراک بگذارند که مکالمات را رمزنگاری میکند(تلگرام،واتساپ و…) که در آن صورت باز هم ارجاع دهنده کاربر مشخص نمیشود و ترافیک به عنوان مستقیم شناخته میشود. طبیعتاً شما نمیخواهید اگر کاربری از طریق شبکههای اجتماعی یا معرفی در پیامرسانها تبدیل به مشتری شد او را پای ترافیک مستقیم خود بگذارید.
چاره هم مشابه مرحله قبل استفاده از ابزارهای UTM MAKER و ساخت لینکهای سفارشی با استفاده از آنها است. البته اکثر سرویسهای ایمیل مارکتینگ معتبر معمولاً خودشان اطلاعات Source و Medium را به انتهای لینکها اضافه مینمایند.
راههای افزایش ترافیک مستقیم
از اهمیت بالای ترافیک مستقیم سایت برای شما گفتم. ترافیک مستقیم بالا نه تنها گویای اعتماد کاربران به شما است بلکه بر سئوی سایت شما هم تاثیر مثبت میگذارد. اما با چه روشهایی میتوان ترافیک مستقیم سایت که برای ما دارای ارزش است را افزایش داد. یعنی بازدیدکنندگانی از وبسایت که تصمیم بگیرند سایت شما را بوکمارک کنند و به طور روزانه از آن بازدید نمایند.
اگر بخواهم مهمترین فاکتور را در این مورد نام ببرم قطعاً آن مورد چیزی جز تولید محتوای منظم و مستمر نخواهد بود. اگر هر بار که کاربری تصمیم گرفت سایت شما را باز کند چیز جدیدی برای ارایه نداشته باشید دیگر دلیلی برای بازدید مستقیمِ روزانه از سایت شما وجود ندارد!
البته در کنار انتشار منظم و مستمر محتوا کیفیت محتوا را هم از یاد نبرید. محتوایی که برای کاربر ارزش ایجاد کند و انقدر مفید باشد که او را مجاب کند بارها و بارها به سایت شما سر بزند و مطالب شما را مطالعه یا مشاهده کند.
برای بالا بردن آمار تعداد بازدیدکنندگانی که به طور مستقیم از سایت شما بازدید میکنند ( افزایش ترافیک مستقیم ) ، راهکارها و ترفندهای دیگری هم وجود دارد که مناسبتر دیدم در مطلبی جداگانه به آن بپردازم. از جمله این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- برندسازی
- بازاریابی آفلاین
- انتخاب حوزه تخصصی
- انتشار منظم محتوا
- ابزارهای کاربردی
- جشنواره و رویداد
- انتخاب دامنه مناسب
- تجربه کاربری و رابط کاربری مناسب
بازدیدکنندگان مستقیم سایت از اهمیت بالایی برخوردار هستند. سعی کنید آمار ترافیک مستقیم خود را با راهکارهایی که در این مطلب ارایه شد تا حد امکان تصفیه و خالص نمایید. هر چه بهتر بتوانید ترافیک ورودی سایت خود را تفکیک کنید محاسبات و تجزیه و تحلیل دقیقتری در زمینه بازاریابی دیجیتال خواهید داشت. یکی از مهمترین اهداف شما در دیجیتال مارکتینگ همواره باید افزایش تعداد بازدیدکنندگان مستقیمی باشد که به طور مداوم به سایت شما باز میگردند.
در بخش نظرات بنویسید که بیشترین بازدیدکنندگان وبسایت شما از چه کانالی هستند و چه تلاشهایی انجام میدهید که کاربرانتان دوباره به سایت شما بازگردند؟